28. 2300 YIL PEYGAMBERLİK ÖN BİLDİRİSİ

28_2300_yıl_peygamberlik_ön_bildirisi.pdf |
Geçen sefer William Miller’i bir Amerikan Reformcu olarak sizinle tanıştırdık. Genç yıllarında deist olan Miller o inanç sisteminde ne rahatlık ne de ümit buldu. Sonra kendisi için Kutsal Kitap’ı ayet ayet çalışarak İsa Mesih’te arkadaş, Kurtarıcı ve Rab buldu.
Yıllar boyunca süren Kutsal Kitap çalışmaları onu, biz İsa’nın gelişine yaklaştıkça, dünyanın daha iyi değil, daha kötü olacağına ikna etti. Dünyanın genelde, İsa’yı kabul edip imanlı olmayacağını anladı. Bununla birlikte Miller, İsa’nın ikinci gelişinin ruhsal değil, fiziksel ve bizzat olacağını buldu.
Kutsal Kitap’ta tarihi öngören peygamberlik sözleri de buldu. Öngörülen olaylar belirgin bir zaman çerçevesinde olmuştu. Hepsi, tarihte sırayla gerçekleşmekteyti. O yüzden Miller, Kutsal Kitap’ta, görünürde İsa’nın gelişinin zamanını gösteren bir peygamberlik sözünü bulduğu zaman onu görmezden gelemedi. O peygamberlik sözü şuydu:
Daniel 8:14 Kutsal varlık bana, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” dedi.
Miller, Kutsal Kitap’ı okurken anlaşılması zor olan ayetlere rastladığı zaman, o ayeti Kutsal Kitap’taki başka ayetlele karşılaştırarak çözümü bulurdu. Geçen sefer biz birkaç örnek vermiştik. Miller, Kutsal Kitap’taki simgeli peygamberlik sözlerinde, bir günün bir yılı sembolize ettiğini öğrenmişti. Biz, 1260 yıl süren papalığın hakimiyet döneminden bahsettiğimiz zaman bundan konuşmuştuk. 1260 gün, sembolik peygamberlikte, 1260 yılı temsil ediyor. Bu kavramı aklımızda tazelemek için hemen bunu destekleyen ayetlere bakalım. Hatırlıyorsunuz İsrail halkı Mısır’dan çıktığı zaman Rab onları vaat ettiği ülkenin sınırına götürmüştü. Oraya vardıkları zaman Rab onlara vereceği ülkeyi araştırmaları için 12 adamı göndermelerini buyurmuştu. Fakat bu adamların çoğu kötü bir rapor verince, İsrail halkı Rabb’e isyan etti. O zaman Rab onlara şu sözleri söyledi:
Çölde Sayım 14:34 Ülkeyi araştırdığınız günler kadar -kırk gün, her gün için bir yıldan kırk yıl- suçunuzun cezasını çekeceksiniz. Sizden yüz çevirdiğimi bileceksiniz!
Bu yüzden İsrail halkı kırk yıl çölde kaldı – her gün için bir yıl.
Bu kavramı başka bir yerde de görüyoruz. Rab, Yahuda halkına fiziksel bir örnek olsun diye peygamber Hezekiel’e bir süre için milletin önünde yanında uzanmasını emretti.
Hezekiel 4:6 Bunu yaptıktan sonra, bu kez sağ yanına uzan, Yahuda halkının suçunun cezasını çek. Sana kırk gün, her yıl için bir gün ayırdım.
Böylece, Kutsal varlık Daniel peygambere, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” —İbranicede akşam sabah söylenince bir gün demek— Miller, bunun 2300 yıl demek olduğunu anladı.
Burada “kutsal yer” olarak çevrilen söz, İbranicede kodeş kelimesidir. Eski Kutsal Kitap çevirisi Kitabı Mukaddes var ya. Mukaddes kelimesi ve kodeş kelimesinin kökenleri aynıdır. Kodeş, kutsal demek ve bağlamına göre kutsal yer demektir. Kutsal Kitap’ta sıklıkla tapınağın tümünü veya tapınağın ilk ve ikinci bölümünü kasteder. Kodeş kodeşim kutsalların kutsalı
Miller, 2300 senenin, Daniel’in zamanından, İsrail’in döneminden çok daha ötelere uzandığını anladı. Bu yüzden, ayetin İsrail’in tapınağından bahsetmediğini anladı. Miller, ayetin hangi tapınaktan bahsettiğini merak etti. Miller, Hristiyanlık genelinde yeryüzünün tapınak olarak görüldüğü yaygın görüşü kabul etmişti. Bu sebeple Miller, Daniel 8:14 ayetinde öngörülen tapınağın temizlenmesini Mesih’in ikinci gelişinde yeryüzünün ateşle arındırılması olarak düşündü. Şöyle bir ayet var:
2. Petrus 3:10 Ama Rab'bin günü hırsız gibi gelecek. O gün gökler büyük bir gürültüyle ortadan kalkacak, maddesel öğeler yanarak yok olacak, yer ve yeryüzünde yapılmış olan her şey yanıp tükenecek.
Miller, 2300 günün başlangıç noktasını bulabilirse, ikinci gelişinin zamanını tespit edebileceğini düşündü. Melek Cebrail, Daniel’in gördüğü görümü kendisine açıklaması için gönderilmişti.
Daniel 8:17 Cebrail durduğum yere yaklaşınca korkudan yere yığıldım. Bana, “Ey insanoğlu!” dedi, “Bu görümün sonla ilgili olduğunu anla.”
Fakat Daniel, görümde Kilise’nin baskı zamanını gördüğü zaman bayıldı ve hasta oldu.
Daniel 8:27 Ben Daniel günlerce bitkin ve hasta kaldım. Sonra kalkıp kralın işlerini yapmayı sürdürdüm. Bu anlaşılması güç görümden ötürü şaşkındım.
Cebrail Daniel’e sadece kısmi bir açıklama vermişti. Bu yüzden Miller, Daniel 8’de 2300 günün başlangıç noktasını bulamadı. Rab, Daniel’in görünümü anlamasının sağlanmasını buyrulmuştu. Bu nedenle melek, Daniel dua ederken Daniel’e tekrar geldi.
Daniel 9:20-24 Ben daha konuşup dua ederken, günahımı ve halkım İsrail'in günahını açıkça kabul edip Tanrım'ın kutsal dağı için Tanrım RAB'be dilekte bulunurken, 21 daha dua ediyorken, önceden görümde gördüğüm adam -Cebrail- akşam sunusu saatinde hızla uçarak yanıma geldi. 22 “Daniel, sana anlayış vermek için geldim” diye açıkladı, 23 “Sen Tanrı'ya yalvarmaya başlar başlamaz, duan yanıtlandı; bunu bildirmeye geldim. Çünkü sen çok sevilen birisin. Bu nedenle sözün anlamını kavra ve görümü anla: 24 Başkaldırıyı ortadan kaldırmak, günaha son vermek, suçu bağışlatmak, sonsuza dek kalıcı doğruluğu sağlamak, görüm ve peygamberliği mühürlemek, En Kutsal'ı meshetmek için senin halkına ve kutsal kentine yetmiş hafta kadar zaman saptanmıştır.
Burada “saptanmıştır” cevrilen söz, İbranice “hataq”tır ve tam anlamıyla “kesmek” demektir. 70 hafta, yani 490 sene, kesilmiştir. Ama neden kesilmiştir? Daniel 8’de gözüken tek zaman çerçevesinin 2300 gün olduğu için ondan kesilmiştir. 490 sene dönemi ondan kesilmiştir ve o dönemin bir parçası olması ve beraber başlamaları gerekir.
70 hafta ne zaman başladı?
Bunu size göstermek istiyorum. Fakat bunu yapmak için, daha önce söylediğim Kitabı Mukaddes çevirisini kullanacağım. Neden Kutsal Kitap çevirisi değil de, Kitabı Mukaddes çevirisini kullanacağım? Çünkü Kutsal Kitap çevirisi, göstereceğim ayetler ile ilgili yanlış çevrilmiştir. Sebeplerini özet olarak da vereceğim.
Ama bunu yapmadan önce şunu söyleyeyim. Hiçbir çeviri mükemmel değildir. Dikkat! Kutsal Yazılar değiştirilmiştir demedim. Hiçbir çeviri mükemmel değildir dedim. Biz insanız ve tercümanlar çeviri yaparken, tercümanların tecrübesi, eğitimi, görüşleri ve varsayımları doğal olarak çeviriye yansıyor. Bu normal. Bu yüzden Kutsal Yazılar’ın asıl dillerini bilmek, değişik çevirileri anlamamıza yardımcı oluyor. Kutsal Kitap çevirisi genelde Daniel kitapçığı hariç gayet iyi bir çeviridir ve çoğu zaman bunu kullanıyoruz. O çeviride insanlar, İsa’yı ve kurtuluşu bulacaklar. Kutsal Yazılar’ın hedefi budur. Kutsal Kitap çevirisini çöpe atmayacağız.
Buna rağmen Daniel kitapçığına dair rağbet gören bir tez var. Hristiyan dünyasındaki alimlerin çoğu, Daniel kitapçığının M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan peygamber Daniel tarafından yazılmadığına inanıyorlar. Bununla ilgili çok tez ortaya konulmuştur. Bu alimler, M.Ö. 6. yüzyıldan ta 2. yüzyılına kadar uzanan zamanda kitapçığın 2, 3, 9’a kadar farklı yazarın olduğunu ileri sürüyorlar. Tezlerine göre, bu gizli yazarlar, Daniel’in ismini kullanmış ve peygamberlik sözlerinde sözde öngörülen olaylar hakkında, aslında olaylardan sonra yazmışlardır. Yani, bu alimlere göre, aslında Daniel kitapçığında olayları öngören bir peygamberlik sözü yoktur.
Tezlerine göre, Daniel kitapçığındaki ana konu, Daniel kitapçığında adı bile geçmeyen Grek Kralı 4. Antiochus Epiphanes’in Yahudilere baskısıdır. Bu alimler, bahsedilen bütün olayların, İsa gelmeden önce gerçekleşmiş olduğuna inanıyorlar. Alimlerin pek çok tezi birbiriyle çelişiyor ve alimler arasında tartışmalar var. Bu alimler, Daniel kitapçığını tercüme ettikleri zaman her şeyi bu önyargıya göre çevirmişler. Bazı ayetlerinin tercümesini bu önyargıya uydurmak için yanlış yöntemler uygulamışlar. Protestan kiliselerinin çok üyesi bunu bilmiyor ve öğrenirse şok geçirirdi. Çünkü Kutsal Yazı ne söylüyor:
Daniel 7:1 Babil Kralı Belşassar'ın krallığının birinci yılında, Daniel yatağında yatarken bir düş ve görümler gördü. Sonra düşünün özetini yazdı;
Sıradan kilise üyesi bunu okuduktan sonra, Daniel kitapçığındaki peygamberlik sözlerinin Daniel’den geldiğini anlayacak fakat alimler başka bir şey söylüyor. Alimlere göre yazarlar çoktur ve gizlidir. Peki, kilise üyesi Kutsal Yazılar’da yazılan şeylere güvenemezse, her hangi bir konuda ne güvencesi olacak ki?
Bu geniş konu üzerinde, daha sonra daha detaylı bir şekilde açıklamalar yapacağız. Bugün konumuzdan pek uzaklaşmayalım diye kısaca şunu söyleyeyim: Biz Yedinci Gün Adventistleri, Daniel kitapçığının M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan peygamber Daniel tarafından yazıldığına inanıyoruz. Biz, Daniel kitapçığındaki peygamberlik sözlerinin gerçekten, olaylardan önce öngörüldüğüne inanıyoruz. Biz, Daniel kitapçığındaki olayların hepsinin İsa’dan önce gerçekleştiğine inanmıyoruz. Bunu göstermek için tek bir gerçek alimin sözlerine başvuracağım. O alimin ismi İsa Mesih’tir.
Matta 24:15 Peygamber Daniel'in sözünü ettiği yıkıcı iğrenç şeyin kutsal yerde dikildiğini gördüğünüz zaman -okuyan anlasın- Yahudiye'de bulunanlar dağlara kaçsın.
Bu alimler, tapınağın kirlenmesinin, M.Ö. 175-164 yıllar arasında Grek Selevkos (Selucid) hanedanlığında krallık yapan 4. Antiochus Epiphanes’in zulmü sırasında olduğuna inanıyorlar. Daniel’in değil, bir başkasının olayları yazdığına inanıyorlar. İsa ise, peygamber Daniel’in Daniel kitapçığını yazdığını söyledi, bir. İki, İsa öğrencilerine Daniel kitapçığındaki yıkıcı iğrenç şey hakkında konuştuğu zaman, olayın gelecekte olduğunu söyledi. Kime inanacaksınız? İsa Mesih mi yoksa bu Protestan alimlere mi? Bu sefer bu kadar söz yetsin. Şimdi, 70 haftanın başlangıç noktasını bulmak için Daniel 9:25-27 ayetlerini Kitabı Mukaddes çevirisinden okuyalım:
Daniel 9:25-27 Ve bilip anla ki, Yeruşalimi eski haline koymak ve bina etmek için emrin çıkmasından mesholunan hükümdara kadar yedi hafta, ve altmış iki hafta olacak; o yine sokakla ve hendekle yapılacak, bu da sıkıntı vakitlerinde olacak. 26 Ve bu altmış iki haftadan sonra mesholunan kesilip atılacak, ve bir şeyi olmıyacak; ve gelecek hükümdarın kavmı şehri ve makdisi harap edecek; ve onun sonu tufanla olacak, ve ta sona kadar cenk olacak; harabiyetler takdir olunmuştur. 27 Ve çoğu ile bir haftalık kuvvetli ahit kesecek; ve haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak; ve mekruh şeylerin kanadı üzerinde harap eden biri gelecek; ve tam sona kadar, bu da hükmolunmuştur, viranenin üzerine öfke dökülecektir.
70 hafta, Yeruşalim’in yeniden kurması için verilen buyrukla başlayacak. Bu buyruk, Ezra 7’de bulunuyor. Fakat Ezra 6’da şöyle okuyoruz:
Ezra 6:14 Peygamber Hagay ile İddo oğlu Zekeriya'nın yaptıkları peygamberlik sayesinde Yahudi ileri gelenleri yapım işlerini başarıyla ilerlettiler. İsrail Tanrısı'nın buyruğu ve Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın buyrukları uyarınca tapınağın yapımını bitirdiler.
3 Pers kral, Yeruşalim’in yeniden kurulmasıyla ilgili buyruk verdi. Her biri, adım adım işini genişletti. Sonunda Artahşasta’nın buyruğu, durumu peygamberlik sözünün gerektirdiği hale getirdi. Ayette, “Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın buyrukları uyarınca” ibaresi, aslında İbranice “Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın BUYRUK uyarınca” diyor. Buyruk kelimesi İbranicede tekil halde gözüküyor. Türkçe gramerine göre uygun olmadığı için tercümanlar bu kelimeyi çoğul hal olarak çevirmiştir. Fakat Kutsal Kitap’ta bu 3 buyruk beraber tek bir buyruk olarak gözüküyor. Peki, bu buyruk ne zaman son haline geldi? M.Ö. 457 yılında tamamlanmıştır.
Melek, Daniel 9:24 ayetinde Daniel’e, “senin halkına ve kutsal kentine yetmiş hafta kadar zaman saptanmıştır” demişti. M.Ö. 457 yılından M.S. 34 yılına kadar, yetmiş hafta, yani 490 yıl özellikle İsrail halkına tahsis etmişti.
Şimdi devam edersek, başka şahane peygamberlik sözleri ortaya çıkıyor.
“Yeruşalimi eski haline koymak ve bina etmek için emrin çıkmasından mesholunan hükümdara kadar yedi hafta, ve altmış iki hafta olacak” sözü, 69 haftadan yani 483 yıldan bahsediyor. M.Ö. 457 yılında, sonbaharda Artahşasta'nın emri çıktı. Buna 69 haftayı yani, 483 seneyi eklersek biz M.S. 27. yılın son baharına geliyoruz. Peki, M.S. 27 mesholunan hükümdar çıktı mı? Evet!
Elçilerin İşleri 10:37-38 Yahya'nın vaftiz çağrısından sonra Celile'den başlayarak bütün Yahudiye'de meydana gelen olayları, Tanrı'nın, Nasıralı İsa'yı nasıl Kutsal Ruh'la ve kudretle meshettiğini biliyorsunuz. İsa her yanı dolaşarak iyilik yapıyor, İblis'in baskısı altında olanların hepsini iyileştiriyordu. Çünkü Tanrı O'nunla birlikteydi.
İsa dedi ki:
Luke 4:18 Rab'bin Ruhu üzerimdedir. Çünkü O beni yoksullara Müjde'yi iletmek için meshetti.
Mesholunan İsa Mesih’tir. İsa, vaftiz olduktan sonra, şöyle oldu:
Markos 1:14-15 Yahya'nın tutuklanmasından sonra İsa, Tanrı'nın Müjdesi'ni duyura duyura Celile'ye gitti. 15 “Zaman doldu” diyordu, “Tanrı'nın Egemenliği yaklaştı. Tövbe edin, Müjde'ye inanın!”
Hangi zaman doldu? Daniel 9:25’deki zaman doldu. Peygamberlik sözü, İsa’nın Mesih olarak çıkmasını yüzyıllar önce ve hangi yılda çıktığını ön görmüştü! Bu harika bir peygamberlik sözüdür! Bu peygemberlik sözü 4. Antiochus Epiphanes olaylarıyla ilgili değildir! Yok kardeşler! Kutsal Yazılar, İsa’ya işaret ediyor!
Devam ediyoruz:
Daniel 9:27 Ve çoğu ile bir haftalık kuvvetli ahit kesecek; ve haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak; ve mekruh şeylerin kanadı üzerinde harap eden biri gelecek; ve tam sona kadar, bu da hükmolunmuştur, viranenin üzerine öfke dökülecektir.
“Bir haftalık kuvvetli ahit kesecek.” Bu hafta, Yahudilere tahsis edilen 70 haftanın son haftasıdır. M.S. 27-34 arasındaki bu son 7 yıl içinde ilk olarak İsa, sonra da öğrencileri aracılığıyla özellikle Yahudilere müjde verildi.
Yeni Ahit buna tanıklık ediyor:
Matta 10:5-6 İsa Onikiler'i şu buyrukla halkın arasına gönderdi: “Öteki ulusların arasına girmeyin. Samiriyeliler'in kentlerine de uğramayın. 6 Bunun yerine, İsrail halkının yitik koyunlarına gidin.
Daniel 9:27 şöyle diyor: “…haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak…”. İsa vaftiz olduktan 3 ½ sene sonra M.S. 31 yılında Rabbimiz İsa Mesih haça gerildi. İsa’nın Golgota’taki haç üzerinde muazzam kurbanı, 4000 sene boyunca Tanrı’nın Kuzusuna işaret eden “kurbanla takdim” sistemini durdurdu. Hayvan kurbanları sadece örneklerdi. Asıl kurban İsa’yla artık gelmişti ve hayvan kurbanlarını gereksiz hale getirdi.
Daha önce İsrail halkına tahsis edilmiş olan yetmiş haftanın, yani 490 senelik dönemin M.S. 34 yılında sona erdiğini görmüştük. Sanhedrin, yani İsrail’in yüksek mahkemesinin İstefanos’u infaz etmesi ve Yahudilerin İsa’nın takipçilerine zulmetmeleri, Yahudilerin müjdeyi reddetmelerini mühürledi. O zaman müjde mesajı artık seçilmiş halka kısıtlanmaktan çıktı ve tüm dünyaya gitti.
Şimdiye kadar sembolik peygamberlik ön bildirileri için bu gün-yıl anlayışıyla Daniel’in peygamberlik sözü bire bir çarpıcı bir şekilde gerçekleşmiştir. Orijinal 2300 günden 490 gün çıkarıldıktan sonra 1810 gün kalıyor. M.S. 34’e 1810 yılı eklersek hesabımız bizi 1844’e getiriyor.
Daniel 8:14 Kutsal varlık bana, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” dedi.
William Miller, Kutsal Yerin yani tapınağın, 1844 yılında düzene konulacak sonucuna vardı. O zamanda Hristiyanlar arasında, tapınağın temizlenmesinin İsa’nın ikinci gelişiyle olacağına inanılırdı. Bu yüzden Miller, İsa’nın 1844 yılında bu dünyaya gelmesini bekledi.
Gelecek sefer, bu mesajın yayılmasıyla ne gibi bir dinsel uyanış olduğu konusunda konuşacağız.
Belki konumuz, bugün size ağır gelmiştir. Kaygılanmayın. Üzerine daha konuşacağız. Anlayacaksınız. Fakat şunu söylemek istiyorum. Bu dünyada değerli şeyleri anlamak ve benimsemek her zaman kolay değildir. O yüzden yalanlar çoğalmıştır ve insanlar bunlara inanırlar. İnsanlar, gerçeğe varmak için çaba göstermek istemiyorlar. Fast food dini istiyorlar. Bu dünyada geçinmek için çok çalışıyorsunuz. Sonsuz yaşama kavuşmak, sizce üzerinde çalışacak kadar değerli midir? Bu son zamanlara karşı Rabb’in sizin için isteğini öğrenmek, üzerinde çalışacak kadar değerli midir?
2. Timoteus 2:15 Kendini Tanrı'ya makbul, gerçeğin bildirisini doğru kullanan, alnı ak bir işçi olarak sunmaya gayret et.
Yıllar boyunca süren Kutsal Kitap çalışmaları onu, biz İsa’nın gelişine yaklaştıkça, dünyanın daha iyi değil, daha kötü olacağına ikna etti. Dünyanın genelde, İsa’yı kabul edip imanlı olmayacağını anladı. Bununla birlikte Miller, İsa’nın ikinci gelişinin ruhsal değil, fiziksel ve bizzat olacağını buldu.
Kutsal Kitap’ta tarihi öngören peygamberlik sözleri de buldu. Öngörülen olaylar belirgin bir zaman çerçevesinde olmuştu. Hepsi, tarihte sırayla gerçekleşmekteyti. O yüzden Miller, Kutsal Kitap’ta, görünürde İsa’nın gelişinin zamanını gösteren bir peygamberlik sözünü bulduğu zaman onu görmezden gelemedi. O peygamberlik sözü şuydu:
Daniel 8:14 Kutsal varlık bana, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” dedi.
Miller, Kutsal Kitap’ı okurken anlaşılması zor olan ayetlere rastladığı zaman, o ayeti Kutsal Kitap’taki başka ayetlele karşılaştırarak çözümü bulurdu. Geçen sefer biz birkaç örnek vermiştik. Miller, Kutsal Kitap’taki simgeli peygamberlik sözlerinde, bir günün bir yılı sembolize ettiğini öğrenmişti. Biz, 1260 yıl süren papalığın hakimiyet döneminden bahsettiğimiz zaman bundan konuşmuştuk. 1260 gün, sembolik peygamberlikte, 1260 yılı temsil ediyor. Bu kavramı aklımızda tazelemek için hemen bunu destekleyen ayetlere bakalım. Hatırlıyorsunuz İsrail halkı Mısır’dan çıktığı zaman Rab onları vaat ettiği ülkenin sınırına götürmüştü. Oraya vardıkları zaman Rab onlara vereceği ülkeyi araştırmaları için 12 adamı göndermelerini buyurmuştu. Fakat bu adamların çoğu kötü bir rapor verince, İsrail halkı Rabb’e isyan etti. O zaman Rab onlara şu sözleri söyledi:
Çölde Sayım 14:34 Ülkeyi araştırdığınız günler kadar -kırk gün, her gün için bir yıldan kırk yıl- suçunuzun cezasını çekeceksiniz. Sizden yüz çevirdiğimi bileceksiniz!
Bu yüzden İsrail halkı kırk yıl çölde kaldı – her gün için bir yıl.
Bu kavramı başka bir yerde de görüyoruz. Rab, Yahuda halkına fiziksel bir örnek olsun diye peygamber Hezekiel’e bir süre için milletin önünde yanında uzanmasını emretti.
Hezekiel 4:6 Bunu yaptıktan sonra, bu kez sağ yanına uzan, Yahuda halkının suçunun cezasını çek. Sana kırk gün, her yıl için bir gün ayırdım.
Böylece, Kutsal varlık Daniel peygambere, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” —İbranicede akşam sabah söylenince bir gün demek— Miller, bunun 2300 yıl demek olduğunu anladı.
Burada “kutsal yer” olarak çevrilen söz, İbranicede kodeş kelimesidir. Eski Kutsal Kitap çevirisi Kitabı Mukaddes var ya. Mukaddes kelimesi ve kodeş kelimesinin kökenleri aynıdır. Kodeş, kutsal demek ve bağlamına göre kutsal yer demektir. Kutsal Kitap’ta sıklıkla tapınağın tümünü veya tapınağın ilk ve ikinci bölümünü kasteder. Kodeş kodeşim kutsalların kutsalı
Miller, 2300 senenin, Daniel’in zamanından, İsrail’in döneminden çok daha ötelere uzandığını anladı. Bu yüzden, ayetin İsrail’in tapınağından bahsetmediğini anladı. Miller, ayetin hangi tapınaktan bahsettiğini merak etti. Miller, Hristiyanlık genelinde yeryüzünün tapınak olarak görüldüğü yaygın görüşü kabul etmişti. Bu sebeple Miller, Daniel 8:14 ayetinde öngörülen tapınağın temizlenmesini Mesih’in ikinci gelişinde yeryüzünün ateşle arındırılması olarak düşündü. Şöyle bir ayet var:
2. Petrus 3:10 Ama Rab'bin günü hırsız gibi gelecek. O gün gökler büyük bir gürültüyle ortadan kalkacak, maddesel öğeler yanarak yok olacak, yer ve yeryüzünde yapılmış olan her şey yanıp tükenecek.
Miller, 2300 günün başlangıç noktasını bulabilirse, ikinci gelişinin zamanını tespit edebileceğini düşündü. Melek Cebrail, Daniel’in gördüğü görümü kendisine açıklaması için gönderilmişti.
Daniel 8:17 Cebrail durduğum yere yaklaşınca korkudan yere yığıldım. Bana, “Ey insanoğlu!” dedi, “Bu görümün sonla ilgili olduğunu anla.”
Fakat Daniel, görümde Kilise’nin baskı zamanını gördüğü zaman bayıldı ve hasta oldu.
Daniel 8:27 Ben Daniel günlerce bitkin ve hasta kaldım. Sonra kalkıp kralın işlerini yapmayı sürdürdüm. Bu anlaşılması güç görümden ötürü şaşkındım.
Cebrail Daniel’e sadece kısmi bir açıklama vermişti. Bu yüzden Miller, Daniel 8’de 2300 günün başlangıç noktasını bulamadı. Rab, Daniel’in görünümü anlamasının sağlanmasını buyrulmuştu. Bu nedenle melek, Daniel dua ederken Daniel’e tekrar geldi.
Daniel 9:20-24 Ben daha konuşup dua ederken, günahımı ve halkım İsrail'in günahını açıkça kabul edip Tanrım'ın kutsal dağı için Tanrım RAB'be dilekte bulunurken, 21 daha dua ediyorken, önceden görümde gördüğüm adam -Cebrail- akşam sunusu saatinde hızla uçarak yanıma geldi. 22 “Daniel, sana anlayış vermek için geldim” diye açıkladı, 23 “Sen Tanrı'ya yalvarmaya başlar başlamaz, duan yanıtlandı; bunu bildirmeye geldim. Çünkü sen çok sevilen birisin. Bu nedenle sözün anlamını kavra ve görümü anla: 24 Başkaldırıyı ortadan kaldırmak, günaha son vermek, suçu bağışlatmak, sonsuza dek kalıcı doğruluğu sağlamak, görüm ve peygamberliği mühürlemek, En Kutsal'ı meshetmek için senin halkına ve kutsal kentine yetmiş hafta kadar zaman saptanmıştır.
Burada “saptanmıştır” cevrilen söz, İbranice “hataq”tır ve tam anlamıyla “kesmek” demektir. 70 hafta, yani 490 sene, kesilmiştir. Ama neden kesilmiştir? Daniel 8’de gözüken tek zaman çerçevesinin 2300 gün olduğu için ondan kesilmiştir. 490 sene dönemi ondan kesilmiştir ve o dönemin bir parçası olması ve beraber başlamaları gerekir.
70 hafta ne zaman başladı?
Bunu size göstermek istiyorum. Fakat bunu yapmak için, daha önce söylediğim Kitabı Mukaddes çevirisini kullanacağım. Neden Kutsal Kitap çevirisi değil de, Kitabı Mukaddes çevirisini kullanacağım? Çünkü Kutsal Kitap çevirisi, göstereceğim ayetler ile ilgili yanlış çevrilmiştir. Sebeplerini özet olarak da vereceğim.
Ama bunu yapmadan önce şunu söyleyeyim. Hiçbir çeviri mükemmel değildir. Dikkat! Kutsal Yazılar değiştirilmiştir demedim. Hiçbir çeviri mükemmel değildir dedim. Biz insanız ve tercümanlar çeviri yaparken, tercümanların tecrübesi, eğitimi, görüşleri ve varsayımları doğal olarak çeviriye yansıyor. Bu normal. Bu yüzden Kutsal Yazılar’ın asıl dillerini bilmek, değişik çevirileri anlamamıza yardımcı oluyor. Kutsal Kitap çevirisi genelde Daniel kitapçığı hariç gayet iyi bir çeviridir ve çoğu zaman bunu kullanıyoruz. O çeviride insanlar, İsa’yı ve kurtuluşu bulacaklar. Kutsal Yazılar’ın hedefi budur. Kutsal Kitap çevirisini çöpe atmayacağız.
Buna rağmen Daniel kitapçığına dair rağbet gören bir tez var. Hristiyan dünyasındaki alimlerin çoğu, Daniel kitapçığının M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan peygamber Daniel tarafından yazılmadığına inanıyorlar. Bununla ilgili çok tez ortaya konulmuştur. Bu alimler, M.Ö. 6. yüzyıldan ta 2. yüzyılına kadar uzanan zamanda kitapçığın 2, 3, 9’a kadar farklı yazarın olduğunu ileri sürüyorlar. Tezlerine göre, bu gizli yazarlar, Daniel’in ismini kullanmış ve peygamberlik sözlerinde sözde öngörülen olaylar hakkında, aslında olaylardan sonra yazmışlardır. Yani, bu alimlere göre, aslında Daniel kitapçığında olayları öngören bir peygamberlik sözü yoktur.
Tezlerine göre, Daniel kitapçığındaki ana konu, Daniel kitapçığında adı bile geçmeyen Grek Kralı 4. Antiochus Epiphanes’in Yahudilere baskısıdır. Bu alimler, bahsedilen bütün olayların, İsa gelmeden önce gerçekleşmiş olduğuna inanıyorlar. Alimlerin pek çok tezi birbiriyle çelişiyor ve alimler arasında tartışmalar var. Bu alimler, Daniel kitapçığını tercüme ettikleri zaman her şeyi bu önyargıya göre çevirmişler. Bazı ayetlerinin tercümesini bu önyargıya uydurmak için yanlış yöntemler uygulamışlar. Protestan kiliselerinin çok üyesi bunu bilmiyor ve öğrenirse şok geçirirdi. Çünkü Kutsal Yazı ne söylüyor:
Daniel 7:1 Babil Kralı Belşassar'ın krallığının birinci yılında, Daniel yatağında yatarken bir düş ve görümler gördü. Sonra düşünün özetini yazdı;
Sıradan kilise üyesi bunu okuduktan sonra, Daniel kitapçığındaki peygamberlik sözlerinin Daniel’den geldiğini anlayacak fakat alimler başka bir şey söylüyor. Alimlere göre yazarlar çoktur ve gizlidir. Peki, kilise üyesi Kutsal Yazılar’da yazılan şeylere güvenemezse, her hangi bir konuda ne güvencesi olacak ki?
Bu geniş konu üzerinde, daha sonra daha detaylı bir şekilde açıklamalar yapacağız. Bugün konumuzdan pek uzaklaşmayalım diye kısaca şunu söyleyeyim: Biz Yedinci Gün Adventistleri, Daniel kitapçığının M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan peygamber Daniel tarafından yazıldığına inanıyoruz. Biz, Daniel kitapçığındaki peygamberlik sözlerinin gerçekten, olaylardan önce öngörüldüğüne inanıyoruz. Biz, Daniel kitapçığındaki olayların hepsinin İsa’dan önce gerçekleştiğine inanmıyoruz. Bunu göstermek için tek bir gerçek alimin sözlerine başvuracağım. O alimin ismi İsa Mesih’tir.
Matta 24:15 Peygamber Daniel'in sözünü ettiği yıkıcı iğrenç şeyin kutsal yerde dikildiğini gördüğünüz zaman -okuyan anlasın- Yahudiye'de bulunanlar dağlara kaçsın.
Bu alimler, tapınağın kirlenmesinin, M.Ö. 175-164 yıllar arasında Grek Selevkos (Selucid) hanedanlığında krallık yapan 4. Antiochus Epiphanes’in zulmü sırasında olduğuna inanıyorlar. Daniel’in değil, bir başkasının olayları yazdığına inanıyorlar. İsa ise, peygamber Daniel’in Daniel kitapçığını yazdığını söyledi, bir. İki, İsa öğrencilerine Daniel kitapçığındaki yıkıcı iğrenç şey hakkında konuştuğu zaman, olayın gelecekte olduğunu söyledi. Kime inanacaksınız? İsa Mesih mi yoksa bu Protestan alimlere mi? Bu sefer bu kadar söz yetsin. Şimdi, 70 haftanın başlangıç noktasını bulmak için Daniel 9:25-27 ayetlerini Kitabı Mukaddes çevirisinden okuyalım:
Daniel 9:25-27 Ve bilip anla ki, Yeruşalimi eski haline koymak ve bina etmek için emrin çıkmasından mesholunan hükümdara kadar yedi hafta, ve altmış iki hafta olacak; o yine sokakla ve hendekle yapılacak, bu da sıkıntı vakitlerinde olacak. 26 Ve bu altmış iki haftadan sonra mesholunan kesilip atılacak, ve bir şeyi olmıyacak; ve gelecek hükümdarın kavmı şehri ve makdisi harap edecek; ve onun sonu tufanla olacak, ve ta sona kadar cenk olacak; harabiyetler takdir olunmuştur. 27 Ve çoğu ile bir haftalık kuvvetli ahit kesecek; ve haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak; ve mekruh şeylerin kanadı üzerinde harap eden biri gelecek; ve tam sona kadar, bu da hükmolunmuştur, viranenin üzerine öfke dökülecektir.
70 hafta, Yeruşalim’in yeniden kurması için verilen buyrukla başlayacak. Bu buyruk, Ezra 7’de bulunuyor. Fakat Ezra 6’da şöyle okuyoruz:
Ezra 6:14 Peygamber Hagay ile İddo oğlu Zekeriya'nın yaptıkları peygamberlik sayesinde Yahudi ileri gelenleri yapım işlerini başarıyla ilerlettiler. İsrail Tanrısı'nın buyruğu ve Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın buyrukları uyarınca tapınağın yapımını bitirdiler.
3 Pers kral, Yeruşalim’in yeniden kurulmasıyla ilgili buyruk verdi. Her biri, adım adım işini genişletti. Sonunda Artahşasta’nın buyruğu, durumu peygamberlik sözünün gerektirdiği hale getirdi. Ayette, “Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın buyrukları uyarınca” ibaresi, aslında İbranice “Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın BUYRUK uyarınca” diyor. Buyruk kelimesi İbranicede tekil halde gözüküyor. Türkçe gramerine göre uygun olmadığı için tercümanlar bu kelimeyi çoğul hal olarak çevirmiştir. Fakat Kutsal Kitap’ta bu 3 buyruk beraber tek bir buyruk olarak gözüküyor. Peki, bu buyruk ne zaman son haline geldi? M.Ö. 457 yılında tamamlanmıştır.
Melek, Daniel 9:24 ayetinde Daniel’e, “senin halkına ve kutsal kentine yetmiş hafta kadar zaman saptanmıştır” demişti. M.Ö. 457 yılından M.S. 34 yılına kadar, yetmiş hafta, yani 490 yıl özellikle İsrail halkına tahsis etmişti.
Şimdi devam edersek, başka şahane peygamberlik sözleri ortaya çıkıyor.
“Yeruşalimi eski haline koymak ve bina etmek için emrin çıkmasından mesholunan hükümdara kadar yedi hafta, ve altmış iki hafta olacak” sözü, 69 haftadan yani 483 yıldan bahsediyor. M.Ö. 457 yılında, sonbaharda Artahşasta'nın emri çıktı. Buna 69 haftayı yani, 483 seneyi eklersek biz M.S. 27. yılın son baharına geliyoruz. Peki, M.S. 27 mesholunan hükümdar çıktı mı? Evet!
Elçilerin İşleri 10:37-38 Yahya'nın vaftiz çağrısından sonra Celile'den başlayarak bütün Yahudiye'de meydana gelen olayları, Tanrı'nın, Nasıralı İsa'yı nasıl Kutsal Ruh'la ve kudretle meshettiğini biliyorsunuz. İsa her yanı dolaşarak iyilik yapıyor, İblis'in baskısı altında olanların hepsini iyileştiriyordu. Çünkü Tanrı O'nunla birlikteydi.
İsa dedi ki:
Luke 4:18 Rab'bin Ruhu üzerimdedir. Çünkü O beni yoksullara Müjde'yi iletmek için meshetti.
Mesholunan İsa Mesih’tir. İsa, vaftiz olduktan sonra, şöyle oldu:
Markos 1:14-15 Yahya'nın tutuklanmasından sonra İsa, Tanrı'nın Müjdesi'ni duyura duyura Celile'ye gitti. 15 “Zaman doldu” diyordu, “Tanrı'nın Egemenliği yaklaştı. Tövbe edin, Müjde'ye inanın!”
Hangi zaman doldu? Daniel 9:25’deki zaman doldu. Peygamberlik sözü, İsa’nın Mesih olarak çıkmasını yüzyıllar önce ve hangi yılda çıktığını ön görmüştü! Bu harika bir peygamberlik sözüdür! Bu peygemberlik sözü 4. Antiochus Epiphanes olaylarıyla ilgili değildir! Yok kardeşler! Kutsal Yazılar, İsa’ya işaret ediyor!
Devam ediyoruz:
Daniel 9:27 Ve çoğu ile bir haftalık kuvvetli ahit kesecek; ve haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak; ve mekruh şeylerin kanadı üzerinde harap eden biri gelecek; ve tam sona kadar, bu da hükmolunmuştur, viranenin üzerine öfke dökülecektir.
“Bir haftalık kuvvetli ahit kesecek.” Bu hafta, Yahudilere tahsis edilen 70 haftanın son haftasıdır. M.S. 27-34 arasındaki bu son 7 yıl içinde ilk olarak İsa, sonra da öğrencileri aracılığıyla özellikle Yahudilere müjde verildi.
Yeni Ahit buna tanıklık ediyor:
Matta 10:5-6 İsa Onikiler'i şu buyrukla halkın arasına gönderdi: “Öteki ulusların arasına girmeyin. Samiriyeliler'in kentlerine de uğramayın. 6 Bunun yerine, İsrail halkının yitik koyunlarına gidin.
Daniel 9:27 şöyle diyor: “…haftanın ortasında kurbanla takdimeyi durduracak…”. İsa vaftiz olduktan 3 ½ sene sonra M.S. 31 yılında Rabbimiz İsa Mesih haça gerildi. İsa’nın Golgota’taki haç üzerinde muazzam kurbanı, 4000 sene boyunca Tanrı’nın Kuzusuna işaret eden “kurbanla takdim” sistemini durdurdu. Hayvan kurbanları sadece örneklerdi. Asıl kurban İsa’yla artık gelmişti ve hayvan kurbanlarını gereksiz hale getirdi.
Daha önce İsrail halkına tahsis edilmiş olan yetmiş haftanın, yani 490 senelik dönemin M.S. 34 yılında sona erdiğini görmüştük. Sanhedrin, yani İsrail’in yüksek mahkemesinin İstefanos’u infaz etmesi ve Yahudilerin İsa’nın takipçilerine zulmetmeleri, Yahudilerin müjdeyi reddetmelerini mühürledi. O zaman müjde mesajı artık seçilmiş halka kısıtlanmaktan çıktı ve tüm dünyaya gitti.
Şimdiye kadar sembolik peygamberlik ön bildirileri için bu gün-yıl anlayışıyla Daniel’in peygamberlik sözü bire bir çarpıcı bir şekilde gerçekleşmiştir. Orijinal 2300 günden 490 gün çıkarıldıktan sonra 1810 gün kalıyor. M.S. 34’e 1810 yılı eklersek hesabımız bizi 1844’e getiriyor.
Daniel 8:14 Kutsal varlık bana, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” dedi.
William Miller, Kutsal Yerin yani tapınağın, 1844 yılında düzene konulacak sonucuna vardı. O zamanda Hristiyanlar arasında, tapınağın temizlenmesinin İsa’nın ikinci gelişiyle olacağına inanılırdı. Bu yüzden Miller, İsa’nın 1844 yılında bu dünyaya gelmesini bekledi.
Gelecek sefer, bu mesajın yayılmasıyla ne gibi bir dinsel uyanış olduğu konusunda konuşacağız.
Belki konumuz, bugün size ağır gelmiştir. Kaygılanmayın. Üzerine daha konuşacağız. Anlayacaksınız. Fakat şunu söylemek istiyorum. Bu dünyada değerli şeyleri anlamak ve benimsemek her zaman kolay değildir. O yüzden yalanlar çoğalmıştır ve insanlar bunlara inanırlar. İnsanlar, gerçeğe varmak için çaba göstermek istemiyorlar. Fast food dini istiyorlar. Bu dünyada geçinmek için çok çalışıyorsunuz. Sonsuz yaşama kavuşmak, sizce üzerinde çalışacak kadar değerli midir? Bu son zamanlara karşı Rabb’in sizin için isteğini öğrenmek, üzerinde çalışacak kadar değerli midir?
2. Timoteus 2:15 Kendini Tanrı'ya makbul, gerçeğin bildirisini doğru kullanan, alnı ak bir işçi olarak sunmaya gayret et.