36. EN KUTSAL YER'DE
36.en_kutsal_yerde.pdf |
Çoğu için Vahiy kitapçığı anlaşılmaz bir kitapçıktır. İçindeki imgeler büyük bir sır olarak kalır. Fakat Vahiy kitapçığı bize bir sır olarak verilmedi. Vahiy olarak çevrilen Grekçe kelime apokalypsis tur ve açığa vurmak, göstermek demektir.
Vahiy 1:1 İsa Mesih'in vahyidir. Tanrı yakın zamanda olması gereken olayları kullarına göstermesi için O'na bu vahyi verdi. O da gönderdiği meleği aracılığıyla bunu kulu Yuhanna'ya iletti.
Tanrı imanlılara geleceği göstermesi için Mesih’e bilgi verdi. Mesih te bu bilgiyi bir melek aracılığıyla peygambere iletti. Bu bilgi bizim için yazıldı.
Vahiy 1:3 Bu peygamberlik sözlerini okuyana, burada yazılanları dinleyip yerine getirene ne mutlu! Çünkü beklenen zaman yakındır.
Vahiy kitapçığında yazılanları yerine getirmek için anlamamız lazım değil mi? Vahiy kitapçığı, tapınak sahneleriyle doludur. Vahiy kitapçığını anlamak isterseniz tapınağı incelemeniz lazım.
Vahiy 1:12-13 Bana sesleneni görmek için arkama döndüm. Döndüğümde yedi altın kandillik ve bunların ortasında, giysileri ayağına kadar uzanan, göğsüne altın kuşak sarınmış, insanoğluna benzer birini gördüm.
Geçen sefer Musa’nın çöldeki tapınağında bir kandillik gördük. Süyleman’ın tapınağında 10 kandillik vardı. Burada, gökteki tapınakta 7 kandillik görüyoruz ve İsa, aralarında hizmet veriyor. İsa bu sahnede Kutsal Yer’de midir yoksa En Kutsal Yer’de mi? Kutsal Yer’de çünkü günlük hizmetinde rahip sabah akşam kandilliğe bakım yapardı.
Vahiy 8:3-4 Altın bir buhurdan taşıyan başka bir melek gelip sunağın önünde durdu. Tahtın önündeki altın sunakta bütün kutsalların dualarıyla birlikte sunmak üzere kendisine çok miktarda buhur verildi. 4 Kutsalların dualarıyla buhurun dumanı, Tanrı'nın önünde meleğin elinden yükseldi.
Geçen sefer gördüğümüz altın sunak neredeydi? Evet, Kutsal Yer’den En Kutsal Yer’i ayıran perdenin önündeydi. Bu sahnede tekrar günlük hizmeti görüyoruz çünkü sabah akşam buhur, altın sunakta sunulurdu.
Vahiy 11:19 Ardından Tanrı'nın gökteki tapınağı açıldı, tapınakta O'nun Antlaşma Sandığı göründü. O anda şimşekler çaktı, uğultular, gök gürlemeleri işitildi. Yer sarsıldı, şiddetli bir dolu fırtınası koptu.
Antlaşma sandığı nerededir, Kutsal Yer’de mi yoksa En Kutsal Yer’de mi? Doğru, En Kutsal Yer’de. O zaman bu sahne ne zaman oldu? Doğru 1844 yılında İsa, Gökteki En Kutsal Yer’e girip kefaret gününün hizmetini başlattı.
Bu sadece bir tanıtımdır. Adım adım ayrıntılara gireceğiz. Söylemek istediğim şeyin özeti şudur: Gökteki tapınak gerçeği, 1844’teki hayal kırıklığını açıklıyor ve Kutsal Kitap’ı anlamamız için bir anahtardır.
Daniel 8:14’te, “Kutsal varlık bana, “2 300 akşam, sabah olacak, sonra kutsal yer yeniden düzene konulacak” dedi” ve Vahiy 14:7’de, “Tanrı'dan korkun! O'nu yüceltin! Çünkü O'nun yargılama saati geldi” sözlerinin ikisi de aynı olaydan bahsediyor: İsa, 1844’te gökteki En Kutsal Yer’de yargı gününü başlattı. Kaç kişi yargılanacak?
2. Korintliler 5:10 Çünkü bedende yaşarken gerek iyi gerek kötü, yaptıklarımızın karşılığını almak için hepimiz Mesih'in yargı kürsüsü önüne çıkmak zorundayız.
O yüzden bu konu sizi dahil ediyor. Bir gün yargılanacaksınız. O an ya sonsuz yaşama kavuşacaksınız ya da sonsuz ölüm cezasına çarptırılacaksınız. Daha önemli konu nedir?
Daniel peygamber, İsa’nın Allah’a yargı için yaklaştığını tasvir ediyor:
Daniel 7:9-10 Ben bakarken tahtlar kuruldu, eskiden beri var Olan yerine oturdu. Giysileri kar gibi beyaz, başındaki saçlar yün gibi apaktı. Tahtı alev alev, tekerlekleri kızgın ateş gibiydi. 10 Önünden ateşten bir ırmak çıkıp akıyordu. Binlerce binler O'na hizmet ediyordu; on binlerce on binler önünde duruyordu. Mahkeme kuruldu, kitaplar açıldı.
Daniel 7:13 Gece görümlerimde insanoğluna benzer birinin göğün bulutlarıyla geldiğini gördüm. Eskiden beri var Olan'ın yanına doğru ilerledi, O'nun önüne getirildi.
Bu sahneler, yargı gününü tarif ediyor ve insanoğlu olan İsa, Rabb’e yaklaşıyor. (İsa, kendisi için insanoğlu kelimesini çok kullandı. Örneğin Matta 12:8.)
Peygamber Malaki aynı olayı şu sözlerle betimliyor:
Malaki 3:1 “İşte habercimi gönderiyorum. Önümde yolu hazırlayacak. Aradığınız Rab ansızın tapınağına gelecek; görmeyi özlediğiniz antlaşma habercisi gelecek” diyor Her Şeye Egemen RAB.
Rab İsa, ansızın tapınağına gelecek. İmanlılar İsa’nın dünyaya gelmesini bekliyorlardı, tapınağına gelmesini değil.
İmanlılar, İsa’nın bu dünyaya gelmesine hazır değildiler. Kiliseye başka bir uyarı ve talimat verilecekti, görevleri vardı.
Malaki 3:2-3 Ama onun geleceği güne kim dayanabilir? O belirince kim durabilir? Çünkü o maden arıtıcının ateşi, çamaşırcının kül suyu gibi olacak; 3 gümüş eritip arıtan gibi davranacak: Levililer'i arındırıp altın, gümüş temizler gibi temizleyecek. Böylece RAB'be doğrulukla sunular sunacaklar.
İsa, Tanrı’nın önünde bizim için arabuluculuk yapıyor. Neden arabuluculuk yapıyor? Çünkü biz yeniden doğduktan sonra bile günah işliyoruz. Şeytan cennete gitmeyecek. Neden? Çünkü günah işleyerek Rabb’e isyan ediyor. Peki, siz günah işlerken, Rab Şeytan’ı dışarıda bırakıp sizi mi cennete götürecek? Aranızdaki fark nedir? Tövbe ve iman. Doğrudur. Fakat tövbe ve iman bizi Şeytan’dan daha doğru insanlar yapmazsa bunun ne faydası var? Yeniden doğmamızın sebeplerinden biri, günaha karşı güç verilerek Allah’ın yasasını yerine getirmektir.
Romalılar 8:4 Öyle ki, Yasa'nın gereği, benliğe göre değil, Ruh'a göre yaşayan bizlerde yerine gelsin.
Bir gün İsa, arabuluculuğunu bitirip bu dünyaya gelecek. İsa, arabuluculuğunu bitirince günah işleyenlerin arabulucusu olmayacak. İsa dünyaya gelince günah işleyenler O’nun önünde nasıl dayanabilir? Malaki öyle söylüyor. İsa’nın tapınağına ve bu dünyaya gelmesi ayrı olaylardır. İsa, bu dünyaya gelince kim dayanabilir? Yüreği ve eli temiz olan dayanabilir.
Malaki 3:4 Geçmiş günlerde, geçmiş yıllarda olduğu gibi, RAB Yahuda ve Yeruşalim'in sunacağı sunulardan hoşnut kalacak.
İsa, göklerdeki tapınağı günahtan temiz kılarken, yeryüzünde imanlıların buna karşılık vermeleri gerekir. Tanrı’nın lütfuyla ve kendi çabalarıyla günahın üstesinden gelmeleri gerekiyor. İmanlıların günahlarını bırakmaları gerekiyor. Bu iş, daha detaylı bir şekilde Vahiy 14’te tasvir ediliyor.
Bu hazırlık yapılınca imanlılar İsa’nın gelmesine hazır olacaklar. O zaman İsa,
Efesliler 5:27 Öyle ki, kiliseyi üzerinde leke, buruşukluk ya da buna benzer bir şey olmadan, görkemli biçimde kendine sunabilsin. Amacı kilisenin kutsal ve kusursuz olmasıdır.
Kendi işlerimizle kurtulduğumuzu söylemiyorum. Günaha karşı gelen güç nereden geliyor? Kutsal Ruh aracılığıyla Rab’den geliyor. Kutsal Ruh armağanını hak ettik mi? Hayır, bu Tanrı’nın lütfu.
Fakat, gerçekten tövbe ve iman edenlerle sahte imanlılar arasındaki fark nedir? Gerçek imanlılarda Kutsal Ruh vardır ve gerçek imanlılar doğrudur, doğru olanı yaparlar.
1. Yuhanna 3:3 Mesih'te bu umuda sahip olan, Mesih pak olduğu gibi kendini pak kılar.
Göklerde En Kutsal Yer’de İsa Mesih, imanlılar için arabuluculuk yapıyor. Fakat biri günahından vazgeçmek istemezse, Allah’ın lütfuyla günahın üstesinden gelmiyorsa İsa, o kişiyi cennete orada da günah işlemeye devam etmek için götürecek mi? Hayır. Buradaki hayatı, bize bir deneme süresi olarak verildi.
1. Yuhanna 2:4 “O'nu tanıyorum” deyip de buyruklarını yerine getirmeyen yalancıdır, kendisinde gerçek yoktur.
Yargı günü şu an. İsminizin ne zaman yargı için ortaya geleceğini bilmiyorsunuz. Bile bile ve sürekli günah işliyorsanız İsa, Tanrı’nın önünde sizi savunabilir ki? Gerçek imana sahip olan kişilerin günahını, İsa’nın doğruluğu örtbas ediyor. Fakat İsa’nın doğruluğu, bile bile sürekli Tanrı’nın yasasını çiğneyenlerin günahlarını örtbas etmez. O takdirde yeniden doğmamız lazım. Kutsal Ruh’un içimize gelmesi gerekir. Yeni bir yaşam yaşamamız lazım.
Biri, “Ben vaftiz oldum. O zaman İsa beni kabul ediyor” der. Matta 25’te on kız benzetmesinde beş kız akılsızdı ve kandillerinde yağ yoktu. Yağ, Kusal Ruh’u simgeliyor. Gece yarısı, güveyi karşılamak için çağrı geldi. Fakat kandilleri yağsız olanlar hazır değildiler. Kandilleri yağlı olanlar düğün şenliğine girdiler ve kapı kapandı. Diğerleri giremediler. Güvey, onlara “Size doğrusunu söyleyeyim, sizi tanımıyorum” dedi (Matta 25:12).
Arkadaşlar, kandillerinizi tazelendirme zamanı şu an. Ertelemeyin. “Ben vaftiz oldum” lafı yeterli değil. Gerçekten yeniden doğmanız lazım. İsa, gökteki tapınağını temiz kılarken siz de buna karşılık verin.
Peygamber Malaki, sadece İsa’nın En Kutsal Yer’e gelmesini anlatmakla kalmadı, İsa’nın bu dünyaya gelmesinden de bahsetti:
Malaki 3:5 Her Şeye Egemen RAB, “Yargılamak için size yaklaşacağım” diyor, “Büyücülere, zina edenlere, yalan yere ant içenlere, işçinin, dulun, öksüzün, yabancının hakkını çiğneyenlere -benden korkmayanlara- karşı hemen tanık olacağım.”
Tekrar: İsa’nın tapınağına girmesi ve bu dünyaya gelmesi ayrı olaylardır. Daniel 8:14’te tapınağın temiz kılınması, Daniel 7:13’te, İnsanoğlu’nun Eskiden beri Var Olan’ın önüne getirilmesi, Malaki 3’te habercinin ansızın tapınağına gelmesi ve Matta 25’te güveyin düğün şölenine gelmesi, hep aynı olayı tarif ediyor: kefaret günü, yani, yargı günü.
Yazın 1844’te “İşte güvey geliyor, onu karşılamaya çıkın!” çağrısı verildi. Kutsal Kitap şöyle diyor:
Matta 25:10 “Ne var ki, onlar yağ satın almaya giderlerken güvey geldi. Hazırlıklı olan kızlar, onunla birlikte düğün şölenine girdiler ve kapı kapandı.”
Burada güveyin gelmesi, düğünden önce oluyor. Peki, düğün nedir? Düğün, İsa’nın, krallığını almasını temsil ediyor. Kutsal kent olan Yeni Yeruşalim, İsa’nın krallığının başkenti ve temsilcisi oluyor.
Vahiy 21:9-10 Son yedi belayla dolu yedi tası taşıyan yedi melekten biri gelip benimle konuştu. “Gel!” dedi, “Kuzu'ya eş olacak gelini sana göstereyim.” 10 Sonra melek beni Ruh'un yönetiminde büyük, yüksek bir dağa götürdü. Oradan bana gökten, Tanrı'nın yanından inen ve O'nun görkemiyle ışıldayan kutsal kenti, Yeruşalim'i gösterdi. Kentin ışıltısı çok değerli bir taşın, billur gibi parıldayan yeşim taşının ışıltısına benziyordu.
İmanlılar ise, düğüne davetli misafirlerdir:
Vahiy 19:9 Sonra melek bana, “Yaz!” dedi. “Ne mutlu Kuzu'nun düğün şölenine çağrılmış olanlara!” Ardından ekledi: “Bunlar gerçek sözlerdir, Tanrı'nın sözleridir.”
Düğünde İsa Mesih, krallığını alacak:
Daniel 7:14 Ona egemenlik, yücelik ve krallık verildi. Bütün halklar, uluslar ve her dilden insan ona tapındı. Egemenliği hiç bitmeyecek sonsuz bir egemenlik, krallığı hiç yıkılmayacak bir krallıktır.
Gelini olarak yeni Yeruşalim’i alacak.
Vahiy 21:2 Kutsal kentin, yeni Yeruşalim'in gökten, Tanrı'nın yanından indiğini gördüm. Güveyi için hazırlanmış süslü bir gelin gibiydi.
Siz bu Kutsal Kente girmek ister misiniz? Siz oraya, Tanrı’ya ve İsa Mesih’e tapınmak için sona ermeyen çağlar boyunca gitmek ister misiniz? Yapabilirsiniz. Şu an kandilinizi yağla dolu tutun. İsa, günahları gökteki tapınaktan çıkarırken siz de günahları hayatınızdan çıkarın. İsa gelince O’nu karşılamak için hazır olun.