KURTULUŞ VE İMAN VAAZLARI
Ruhları Sınayın
ruhları_sınayın.pdf | |
File Size: | 80 kb |
File Type: |
Adam gence, “Evleneceksiniz” dedi. Genç, gittiği kilisede peygamber sayılan adamın sözlerini dikkatle dinledi. Bu sözler peygamberden geldiği için, hemen nasıl ve ne zaman sevgilisine evlenme teklif edeceğini tasarlamaya başladı.
Başka bir sözde peygamber “Amerika’ya gidip ilahiyat fakültesine gideceksin” diyor.
Maalesef çok kilisede böyle olaylar sıradan hale gelmiştir. Biri ortaya çıkıp peygamberlik armağanına sahip olduğunu söylüyor ve saf insanlar o kişinin sözlerine önem veriyorlar. Bazen sonuç bir felakettir. İnsanlar, bir başkasının sözleri üzerine hayat değiştiren kararlar vererek derde düşerler. Her geçen giden peygamberlik ruhuna sahip iddiasında bulunan kişiye inanmayın.
Fakat bu inançsızlıkta ipin ucunu da kaçırmayın. Bazı insanlar böyle inandırıcı olmayan iddiaları duyduktan sonra peygamberlik ruhu kavramını tamamen atarak, “Peygamberlik ruhu, İncil’in yazıldığı zamanla kapandı. Yok böyle bir şey artık” diyorlar. Bu da yanlıştır. Dengeli bir şekilde konumuza bakalım: peygamberlik ruhu hâlâ mevcut olabilir mi? Olabilirse, gerçek olanı, sahte olandan nasıl ayırt edebiliriz?
İsa ölümden dirildikten sonra Petrus, Pentikost gününde vaaz ediyordu. İmanlılar hiç bilmedikleri yabancı dillerde müjdecilik yapıyordu ve imansızlar imanlıları sarhoş olmakla suçlayarak direniş gösterdiler. Petrus, açıklamayı verdi:
Elçilerin İşleri 2:16 Bu gördüğünüz, Peygamber Yoel aracılığıyla önceden bildirilen olaydır: ‘Son günlerde, diyor Tanrı, Bütün insanların üzerine Ruhum'u dökeceğim. Oğullarınız, kızlarınız peygamberlikte bulunacaklar. Gençleriniz görümler, Yaşlılarınız düşler görecek. 18 O günler kadın erkek kullarımın üzerine Ruhum'u dökeceğim, onlar da peygamberlik edecekler. 19 Yukarıda, gökyüzünde harikalar yaratacağım. Aşağıda, yeryüzünde belirtiler, kan, ateş ve duman bulutları görülecek. 20 Rab'bin büyük ve görkemli günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek.
Bütün bu olaylar Petrus’un gününde olmadı. Büyük Mücadele vaaz serisinde gördüğümüz gibi 19 Mayıs 1780 günü, güneş görülmedi ve ay kan rengi görüldü. Demek, Yoel’in ön bildirisi, Petrus’un zamanında kısmen gerçekleşti. Tümüyle gerçekleşmesine daha zaman vardı. Bu yüzden Pentikost gününden sonra, ta İsa’nın gelişine dek insanların peygamberlikte bulunmasını bekleyebiliriz.
Bu ön bildiriye göre, hem erkekler hem de kadınlar peygamberlikte bulunacaklar. Bu, yani kadınların peygamberlik yapmaları, yeni bir şey değildi. Debora, Kral Davut’tan önce yaşadı ve peygamberdi. Davut’tan sonra da Hulda adında bir kadın peygamber vardı.
Pavlus, Kutsal Ruh’un armağanlarından bahsederken şöyle söyledi:
1. Korintliler 12:8-10 Ruh aracılığıyla birine bilgece konuşma yeteneği, ötekine aynı Ruh'tan bilgi iletme yeteneği, birine aynı Ruh aracılığıyla iman, ötekine aynı Ruh aracılığıyla hastaları iyileştirme armağanları, birine mucize yapma olanakları, birine peygamberlikte bulunma, birine ruhları ayırt etme, birine çeşitli dillerle konuşma, bir başkasına da bu dilleri çevirme armağanı veriliyor.
Hiçbir yerde bu armağanların yok olacağını söylemiyor. Fakat Kutsal Ruh’un dökülmesi, ilk ve son yağmurlara benzetiliyor:
Hoşea 6:3 RAB'bi tanıyalım, RAB'bi tanımaya gayret edelim. O tan gibi şaşmadan doğacak, yağmur gibi, toprağı sulayan son yağmur gibi bize gelecektir.
Yoel 2:23 Ey Siyon halkı, Tanrınız RAB'de sevinç bulun, coşun. İlk yağmuru size tam ölçüsüyle veriyor; daha önce olduğu gibi, ilk ve son yağmurları yağdırıyor.
Yakup 5:7 Öyleyse kardeşler, Rab'bin gelişine dek sabredin. Bakın, çiftçi ilk ve son yağmurları alıncaya dek toprağın değerli ürününü nasıl sabırla bekliyor!
İlk yağmur gibi, Pentikost gününde özel bir Kutsal Ruh dökülmesi görüldü. İsa gelmeden hemen önce de son yağmur gibi özel bir Kutsal Ruh dökülmesini bekleyebiliriz. O günlerde insanlar peygamberlikte bulunacak.
1. Selanikliler 5:19-21 Ruh'u söndürmeyin. 20 Peygamberlik sözlerini küçümsemeyin. 21 Her şeyi sınayın, iyi olana sımsıkı tutunun.
Bu yüzden peygamberlik ruhu yok artık demeyelim. Aynı zamanda her şeyi sınamamız lazım. Peygamberlik ruhunu nasıl sınayalım. Dört ayrı kontrol yapabiliriz. İlk kontrol, 1. Yuhanna 4:1-3’te buluyoruz.
1. Yuhanna 4:1-3 Sevgili kardeşlerim, her ruha inanmayın. Tanrı'dan olup olmadıklarını anlamak için ruhları sınayın. Çünkü birçok sahte peygamber dünyanın her yanına yayılmış bulunuyor. 2 İsa Mesih'in beden alıp dünyaya geldiğini kabul eden her ruh Tanrı'dandır. Tanrı'nın Ruhu'nu bununla tanıyacaksınız. 3 İsa'yı kabul etmeyen hiçbir ruh Tanrı'dan değildir. Böylesi, Mesih Karşıtı'nın ruhudur. Onun geleceğini duydunuz. Zaten o şimdiden dünyadadır.
Ruhları sınayın. Ruhlar kelimesi geniş anlamlı bir kelime. Bu yüzden çok kişi bu kelimeyi yanlış kullanıyor. Doğru anlamı, bağlamından anlaşılıyor. Burada, ruhlar insanlardır çünkü sahte peygamberler cinler değildir, insanlardır. Fakat ruh kelimesi her ayette insan veya peygamber demek değildir.
Ruhları sınamamız lazım. Bu işi nasıl yaparız? Bir başlangıç olarak bu ayetler bize, “İsa Mesih'in beden alıp dünyaya geldiğini kabul eden her ruh Tanrı'dandır” diyor. İsa, bu dünyaya gelmeden önce vardı. Bunu kabul etmeyen bir kişi Tanrı’dan değildir.
Yuhanna bu uyarıyı bize verdiği için kendi zamanından sonra sahte peygamberlerin ortaya çıkacağını anlıyoruz ve gerçek peygamberler de olacağını ima ediyor.
İkinci kontrol şudur: Her hangi bir peygamberlikte bulunduğunu iddia eden kişinin sözlerin önceki vahye uyması lazım. Kutsal Ruh çelişki değildir. Bir zamanda bir şey söyleyip sonra tersini söylemez:
Yeşaya 8:19-20 19 Birileri size, “Fısıldaşıp mırıldanan medyumlarla ruh çağıranlara danışın” dediğinde, “Halk kendi Tanrısı'na danışmaz mı; yaşayanlar için ölülere mi danışılır?” deyin. 20 Tanrı'nın öğretisine ve bildirisine dönmek gerek! Böyle düşünmezlerse, onlar için hiç şafak sökmeyecek.
“Tanrı’nın öğretisi ve bildirisi” diye ifade İbranicede torah ve teuwdah’dır. Torah kelimesi, Kutsal Kitap’ta Musa’nın yazıları başta olmak üzere bütün Kutsal Yazılar’ı içeren bir terimdir. Teuwdah kelimesi “tanıklık” demek ve Tanrı’nın peygamberlerinin yazılarına işaret ediyor. Sözde peygamber bu sözlere aykırı bir şey söylerlerse onlarda ışık yoktur.
Bazı insanlar, mucizelerin, peygamberleri ispat eden belirtiler olduğunu ileri sürüyor. Bu yanlış çünkü Şeytan ve düşmüş melekler mucizeler yapabilir. Örnek olarak, Yasanın Tekrarına gidelim.
Yasanın Tekrarı 13:1-4 “Aranızdan bir peygamber ya da düş gören biri çıkarsa, bir belirtiyi ya da şaşılası bir olayı önceden bildirirse, 2 ‘Bilmediğiniz başka ilahlara yönelip tapınalım’ derse, söz ettiği belirti, şaşılası olay gerçekleşse bile, 3 o peygamberi ya da düş göreni dinlememelisiniz. Tanrınız RAB kendisini bütün yüreğinizle, bütün canınızla sevip sevmediğinizi anlamak için sizi sınamaktadır. 4 Tanrınız RAB'bin ardınca yürüyün, O'ndan korkun. Buyruklarına uyun, O'nun sözüne kulak verin. O'na kulluk edin, O'na bağlı kalın.”
Sözde bir peygamber ortaya çıkıp, “Yok efendim Rab Şabat Günü’nü kaldırdı” derse, mucizeler yapabilirse bile ona inanmam. Neden? Tanrı’nın öğretisine ve bildirisine uygun konuşmuyor. Rab On Emiri kendi ağzıyla konuştu kendi parmağıyla yazdı. Şabat Günü’ne karşı konuşan sözde peygamberler Rab’den değildir.
3. kontrol olarak peygamberin hayatında gösterilen ruhsal meyveler ve verilen mesajın insanlardaki meyveleri. İsa hariç peygamberler günahsız değildiler fakat hayatlarında ruhsal meyvesi görülür.
Matta 7:15 Sahte peygamberlerden sakının! Onlar size kuzu postuna bürünerek yaklaşırlar, ama özde yırtıcı kurtlardır.
Matta 7:20 Böylece sahte peygamberleri meyvelerinden tanıyacaksınız.
Galatyalılar 5:22-23 Ruh’un ürünüyse sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, bağlılık, yumuşak huyluluk ve özdenetimdir. Bu tür nitelikleri yasaklayan yasa yoktur.
Sözde peygamberin mesajını okuyup uygulayanlarda Ruh’un ürünü görülür mü? Bu çok önemli. Mesaj, insanlarda doğruluğa bir eğim sağlamazsa kesinlikle Rab’den değildir.
Genelde bunlar hızlı bir şekilde değerlendirilemiyor. Zaman gerekiyor. O yüzden birinin peygamberlikte bulunduğunu hemen tespit etmeyelim.
4. kontrol şudur: sözde peygamberin ön bildirileri gerçekleşti mi? Bu da zaman gerektiren bir şeydir.
Yeremya 28:9 Ancak esenlik olacağını söyleyen peygamber’in sözü yerine gelirse, onun gerçekten RAB’bin gönderdiği peygamber olduğu anlaşılır.
Yasanın Tekrarı 18:22 Eğer bir peygamber RAB'bin adına konuşur, ama konuştuğu söz yerine gelmez ya da gerçekleşmezse, o söz RAB'den değildir. Peygamber saygısızca konuşmuştur. Ondan korkmayın.
Bu değerlendirme yapınca dikkatli olmamız lazım. Rab’den gelen peygamberlik sözleri şartlı sözlerdir. Bazen açıkça gösterilir bazen zannedilendir. Örnek vereyim:
Yeremya 18:6-10 “Bu çömlekçinin yaptığını ben de size yapamaz mıyım, ey İsrail halkı? diyor RAB. Çömlekçinin elinde balçık neyse, siz de benim elimde öylesiniz, ey İsrail halkı! 7 Bir ulusun ya da krallığın kökünden söküleceğini, yıkılıp yok edileceğini duyururum da, 8 uyardığım ulus kötülüğünden dönerse, başına felaket getirme kararımdan vazgeçerim. 9 Öte yandan, bir ulusun ya da krallığın kurulup dikileceğini duyururum da, 10 o ulus sözümü dinlemeyip gözümde kötü olanı yaparsa, ona söz verdiğim iyiliği yapmaktan vazgeçerim.
Bazen koşullar Kutsal Kitap’ta yazılmıyor fakat o zamanki insanlar koşulları anladılar. Örneğin: Yunuz ve Ninova. Kitapçıkta Rab Ninova’yı yok edeceğini söylüyor. Hiçbir yerde bu ön bildirinin koşullu yazılmıyor. Fakat Ninova tövbe ettiği zaman Rab onu yok etmedi.
Arkadaşlar, her önüne gelen sözde peygambere inanmayın. Onları sınayın. Gerçekten Tanrı’nın sözüne uygun konuşuyorlar mı? Hayatlarında Ruh’un ürünü var mı? İsa’nın bu dünyaya gelmeden önce yaşadığını kabul ediyorlar mı? Söyledikleri gerçekleşiyor mu?
Dikkatli olun. Bazı insanlar ortaya çıkıp başkalarını yönlendirmek istiyor. Rab doğrudan doğruya size yönledirebilir, size görevinizi açıklayabilir.
Bununla birlikte
1. Selanikliler 5:19-21 Ruh'u söndürmeyin. 20 Peygamberlik sözlerini küçümsemeyin. 21 Her şeyi sınayın, iyi olana sımsıkı tutunun.
Rab yaşıyor ve hâlâ çalışıyor bu dünyada. Son yağmuru bekliyoruz ve Pentikost gününden daha fazlasını bekleyebiliriz.
Başka bir sözde peygamber “Amerika’ya gidip ilahiyat fakültesine gideceksin” diyor.
Maalesef çok kilisede böyle olaylar sıradan hale gelmiştir. Biri ortaya çıkıp peygamberlik armağanına sahip olduğunu söylüyor ve saf insanlar o kişinin sözlerine önem veriyorlar. Bazen sonuç bir felakettir. İnsanlar, bir başkasının sözleri üzerine hayat değiştiren kararlar vererek derde düşerler. Her geçen giden peygamberlik ruhuna sahip iddiasında bulunan kişiye inanmayın.
Fakat bu inançsızlıkta ipin ucunu da kaçırmayın. Bazı insanlar böyle inandırıcı olmayan iddiaları duyduktan sonra peygamberlik ruhu kavramını tamamen atarak, “Peygamberlik ruhu, İncil’in yazıldığı zamanla kapandı. Yok böyle bir şey artık” diyorlar. Bu da yanlıştır. Dengeli bir şekilde konumuza bakalım: peygamberlik ruhu hâlâ mevcut olabilir mi? Olabilirse, gerçek olanı, sahte olandan nasıl ayırt edebiliriz?
İsa ölümden dirildikten sonra Petrus, Pentikost gününde vaaz ediyordu. İmanlılar hiç bilmedikleri yabancı dillerde müjdecilik yapıyordu ve imansızlar imanlıları sarhoş olmakla suçlayarak direniş gösterdiler. Petrus, açıklamayı verdi:
Elçilerin İşleri 2:16 Bu gördüğünüz, Peygamber Yoel aracılığıyla önceden bildirilen olaydır: ‘Son günlerde, diyor Tanrı, Bütün insanların üzerine Ruhum'u dökeceğim. Oğullarınız, kızlarınız peygamberlikte bulunacaklar. Gençleriniz görümler, Yaşlılarınız düşler görecek. 18 O günler kadın erkek kullarımın üzerine Ruhum'u dökeceğim, onlar da peygamberlik edecekler. 19 Yukarıda, gökyüzünde harikalar yaratacağım. Aşağıda, yeryüzünde belirtiler, kan, ateş ve duman bulutları görülecek. 20 Rab'bin büyük ve görkemli günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek.
Bütün bu olaylar Petrus’un gününde olmadı. Büyük Mücadele vaaz serisinde gördüğümüz gibi 19 Mayıs 1780 günü, güneş görülmedi ve ay kan rengi görüldü. Demek, Yoel’in ön bildirisi, Petrus’un zamanında kısmen gerçekleşti. Tümüyle gerçekleşmesine daha zaman vardı. Bu yüzden Pentikost gününden sonra, ta İsa’nın gelişine dek insanların peygamberlikte bulunmasını bekleyebiliriz.
Bu ön bildiriye göre, hem erkekler hem de kadınlar peygamberlikte bulunacaklar. Bu, yani kadınların peygamberlik yapmaları, yeni bir şey değildi. Debora, Kral Davut’tan önce yaşadı ve peygamberdi. Davut’tan sonra da Hulda adında bir kadın peygamber vardı.
Pavlus, Kutsal Ruh’un armağanlarından bahsederken şöyle söyledi:
1. Korintliler 12:8-10 Ruh aracılığıyla birine bilgece konuşma yeteneği, ötekine aynı Ruh'tan bilgi iletme yeteneği, birine aynı Ruh aracılığıyla iman, ötekine aynı Ruh aracılığıyla hastaları iyileştirme armağanları, birine mucize yapma olanakları, birine peygamberlikte bulunma, birine ruhları ayırt etme, birine çeşitli dillerle konuşma, bir başkasına da bu dilleri çevirme armağanı veriliyor.
Hiçbir yerde bu armağanların yok olacağını söylemiyor. Fakat Kutsal Ruh’un dökülmesi, ilk ve son yağmurlara benzetiliyor:
Hoşea 6:3 RAB'bi tanıyalım, RAB'bi tanımaya gayret edelim. O tan gibi şaşmadan doğacak, yağmur gibi, toprağı sulayan son yağmur gibi bize gelecektir.
Yoel 2:23 Ey Siyon halkı, Tanrınız RAB'de sevinç bulun, coşun. İlk yağmuru size tam ölçüsüyle veriyor; daha önce olduğu gibi, ilk ve son yağmurları yağdırıyor.
Yakup 5:7 Öyleyse kardeşler, Rab'bin gelişine dek sabredin. Bakın, çiftçi ilk ve son yağmurları alıncaya dek toprağın değerli ürününü nasıl sabırla bekliyor!
İlk yağmur gibi, Pentikost gününde özel bir Kutsal Ruh dökülmesi görüldü. İsa gelmeden hemen önce de son yağmur gibi özel bir Kutsal Ruh dökülmesini bekleyebiliriz. O günlerde insanlar peygamberlikte bulunacak.
1. Selanikliler 5:19-21 Ruh'u söndürmeyin. 20 Peygamberlik sözlerini küçümsemeyin. 21 Her şeyi sınayın, iyi olana sımsıkı tutunun.
Bu yüzden peygamberlik ruhu yok artık demeyelim. Aynı zamanda her şeyi sınamamız lazım. Peygamberlik ruhunu nasıl sınayalım. Dört ayrı kontrol yapabiliriz. İlk kontrol, 1. Yuhanna 4:1-3’te buluyoruz.
1. Yuhanna 4:1-3 Sevgili kardeşlerim, her ruha inanmayın. Tanrı'dan olup olmadıklarını anlamak için ruhları sınayın. Çünkü birçok sahte peygamber dünyanın her yanına yayılmış bulunuyor. 2 İsa Mesih'in beden alıp dünyaya geldiğini kabul eden her ruh Tanrı'dandır. Tanrı'nın Ruhu'nu bununla tanıyacaksınız. 3 İsa'yı kabul etmeyen hiçbir ruh Tanrı'dan değildir. Böylesi, Mesih Karşıtı'nın ruhudur. Onun geleceğini duydunuz. Zaten o şimdiden dünyadadır.
Ruhları sınayın. Ruhlar kelimesi geniş anlamlı bir kelime. Bu yüzden çok kişi bu kelimeyi yanlış kullanıyor. Doğru anlamı, bağlamından anlaşılıyor. Burada, ruhlar insanlardır çünkü sahte peygamberler cinler değildir, insanlardır. Fakat ruh kelimesi her ayette insan veya peygamber demek değildir.
Ruhları sınamamız lazım. Bu işi nasıl yaparız? Bir başlangıç olarak bu ayetler bize, “İsa Mesih'in beden alıp dünyaya geldiğini kabul eden her ruh Tanrı'dandır” diyor. İsa, bu dünyaya gelmeden önce vardı. Bunu kabul etmeyen bir kişi Tanrı’dan değildir.
Yuhanna bu uyarıyı bize verdiği için kendi zamanından sonra sahte peygamberlerin ortaya çıkacağını anlıyoruz ve gerçek peygamberler de olacağını ima ediyor.
İkinci kontrol şudur: Her hangi bir peygamberlikte bulunduğunu iddia eden kişinin sözlerin önceki vahye uyması lazım. Kutsal Ruh çelişki değildir. Bir zamanda bir şey söyleyip sonra tersini söylemez:
Yeşaya 8:19-20 19 Birileri size, “Fısıldaşıp mırıldanan medyumlarla ruh çağıranlara danışın” dediğinde, “Halk kendi Tanrısı'na danışmaz mı; yaşayanlar için ölülere mi danışılır?” deyin. 20 Tanrı'nın öğretisine ve bildirisine dönmek gerek! Böyle düşünmezlerse, onlar için hiç şafak sökmeyecek.
“Tanrı’nın öğretisi ve bildirisi” diye ifade İbranicede torah ve teuwdah’dır. Torah kelimesi, Kutsal Kitap’ta Musa’nın yazıları başta olmak üzere bütün Kutsal Yazılar’ı içeren bir terimdir. Teuwdah kelimesi “tanıklık” demek ve Tanrı’nın peygamberlerinin yazılarına işaret ediyor. Sözde peygamber bu sözlere aykırı bir şey söylerlerse onlarda ışık yoktur.
Bazı insanlar, mucizelerin, peygamberleri ispat eden belirtiler olduğunu ileri sürüyor. Bu yanlış çünkü Şeytan ve düşmüş melekler mucizeler yapabilir. Örnek olarak, Yasanın Tekrarına gidelim.
Yasanın Tekrarı 13:1-4 “Aranızdan bir peygamber ya da düş gören biri çıkarsa, bir belirtiyi ya da şaşılası bir olayı önceden bildirirse, 2 ‘Bilmediğiniz başka ilahlara yönelip tapınalım’ derse, söz ettiği belirti, şaşılası olay gerçekleşse bile, 3 o peygamberi ya da düş göreni dinlememelisiniz. Tanrınız RAB kendisini bütün yüreğinizle, bütün canınızla sevip sevmediğinizi anlamak için sizi sınamaktadır. 4 Tanrınız RAB'bin ardınca yürüyün, O'ndan korkun. Buyruklarına uyun, O'nun sözüne kulak verin. O'na kulluk edin, O'na bağlı kalın.”
Sözde bir peygamber ortaya çıkıp, “Yok efendim Rab Şabat Günü’nü kaldırdı” derse, mucizeler yapabilirse bile ona inanmam. Neden? Tanrı’nın öğretisine ve bildirisine uygun konuşmuyor. Rab On Emiri kendi ağzıyla konuştu kendi parmağıyla yazdı. Şabat Günü’ne karşı konuşan sözde peygamberler Rab’den değildir.
3. kontrol olarak peygamberin hayatında gösterilen ruhsal meyveler ve verilen mesajın insanlardaki meyveleri. İsa hariç peygamberler günahsız değildiler fakat hayatlarında ruhsal meyvesi görülür.
Matta 7:15 Sahte peygamberlerden sakının! Onlar size kuzu postuna bürünerek yaklaşırlar, ama özde yırtıcı kurtlardır.
Matta 7:20 Böylece sahte peygamberleri meyvelerinden tanıyacaksınız.
Galatyalılar 5:22-23 Ruh’un ürünüyse sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, bağlılık, yumuşak huyluluk ve özdenetimdir. Bu tür nitelikleri yasaklayan yasa yoktur.
Sözde peygamberin mesajını okuyup uygulayanlarda Ruh’un ürünü görülür mü? Bu çok önemli. Mesaj, insanlarda doğruluğa bir eğim sağlamazsa kesinlikle Rab’den değildir.
Genelde bunlar hızlı bir şekilde değerlendirilemiyor. Zaman gerekiyor. O yüzden birinin peygamberlikte bulunduğunu hemen tespit etmeyelim.
4. kontrol şudur: sözde peygamberin ön bildirileri gerçekleşti mi? Bu da zaman gerektiren bir şeydir.
Yeremya 28:9 Ancak esenlik olacağını söyleyen peygamber’in sözü yerine gelirse, onun gerçekten RAB’bin gönderdiği peygamber olduğu anlaşılır.
Yasanın Tekrarı 18:22 Eğer bir peygamber RAB'bin adına konuşur, ama konuştuğu söz yerine gelmez ya da gerçekleşmezse, o söz RAB'den değildir. Peygamber saygısızca konuşmuştur. Ondan korkmayın.
Bu değerlendirme yapınca dikkatli olmamız lazım. Rab’den gelen peygamberlik sözleri şartlı sözlerdir. Bazen açıkça gösterilir bazen zannedilendir. Örnek vereyim:
Yeremya 18:6-10 “Bu çömlekçinin yaptığını ben de size yapamaz mıyım, ey İsrail halkı? diyor RAB. Çömlekçinin elinde balçık neyse, siz de benim elimde öylesiniz, ey İsrail halkı! 7 Bir ulusun ya da krallığın kökünden söküleceğini, yıkılıp yok edileceğini duyururum da, 8 uyardığım ulus kötülüğünden dönerse, başına felaket getirme kararımdan vazgeçerim. 9 Öte yandan, bir ulusun ya da krallığın kurulup dikileceğini duyururum da, 10 o ulus sözümü dinlemeyip gözümde kötü olanı yaparsa, ona söz verdiğim iyiliği yapmaktan vazgeçerim.
Bazen koşullar Kutsal Kitap’ta yazılmıyor fakat o zamanki insanlar koşulları anladılar. Örneğin: Yunuz ve Ninova. Kitapçıkta Rab Ninova’yı yok edeceğini söylüyor. Hiçbir yerde bu ön bildirinin koşullu yazılmıyor. Fakat Ninova tövbe ettiği zaman Rab onu yok etmedi.
Arkadaşlar, her önüne gelen sözde peygambere inanmayın. Onları sınayın. Gerçekten Tanrı’nın sözüne uygun konuşuyorlar mı? Hayatlarında Ruh’un ürünü var mı? İsa’nın bu dünyaya gelmeden önce yaşadığını kabul ediyorlar mı? Söyledikleri gerçekleşiyor mu?
Dikkatli olun. Bazı insanlar ortaya çıkıp başkalarını yönlendirmek istiyor. Rab doğrudan doğruya size yönledirebilir, size görevinizi açıklayabilir.
Bununla birlikte
1. Selanikliler 5:19-21 Ruh'u söndürmeyin. 20 Peygamberlik sözlerini küçümsemeyin. 21 Her şeyi sınayın, iyi olana sımsıkı tutunun.
Rab yaşıyor ve hâlâ çalışıyor bu dünyada. Son yağmuru bekliyoruz ve Pentikost gününden daha fazlasını bekleyebiliriz.